Fodervärd efterfrågas ibland av uppfödare, och det kan finnas flera anledningar till det. Att slippa omplacera en vuxen katt som man fäst sig vid för att kunna spara en kattunge är nog en av de främsta,för roligt är det inte,ibland blir man så illa tvungen pga av att det blivit för stor kattgrupp, ju större kattgrupp-desto större risk för bråk mellan katterna. Smitttryck blir också större ju fler individer man har i flocken,kattens immunförsvar är inte byggt för att leva i för stor grupp,går immunförsvar ner är det också större risk att de blir mer mottaglig för sjukdom.

Uppfödningen i sig är roligt,men det kommer ett stort ansvar med det,för sina egna katter,uppfödare man samarbeter med m.m.

Förr eller senare står man i den situationen att man helt enkelt inte kan spara en katt till, och här väljer många att samarbeta med fodervärd.

Kattförbundet ställer sig inte bakom fodervärdskap,det har uppstått konflikter,vilket gör detta lite känsligt.

Jag kan ställa mig öppen till att sätta ut en katt på foder,om det känns bra för både dig och mig,för det sista jag vill är risk för konflikt.

Först och främst måste jag poängtera att man inte ska se detta som en möjlighet att skaffa sig en "gratis katt" utan det är ett samarbete i utbyte, det krävs en god kontakt,engagemang, ja man delar helt enkelt "blod,svett och tårar",för allting går inte bra jämt,så är det för oss alla. Du behandlar katten som din egen,så småningom kommer den att bli det pappersmässigt också, det viktigaste av allt är ju naturligtvis att du är rädd om den.

Jag anser att det är viktigt med ett skrivet tydligt kontrakt oss emellan,sen är jag förstås medveten om att problem kan uppstå på vägen och att alla planer inte alltid blir som man tänkt sig.Men det måste finnas något att utgå ifrån.

 

Jag är väldigt noga med att testa mina katter mot virus och parasiter,så om du redan har katt,så vill jag att du även låter den bli testad.

Vaccinering är också väldigt viktigt,och att den är kastrerad.

Det är inga utekatter,jag vill inte att du låter den gå ut själv. I koppel går bra,eller en byggd inätad uteplats. Det finns många anledningar, trafik,rovdjur,bråk med andra katter,och foderkatten är fertil, tjurparningar accepteras inte.

 

 

Att ha en hona på helfoder innebär att hon ska bli mamma till två kullar,innan hon skrivs över till dig.

Halv foder innebär att du köper henne för halva priset,och då blir det en kull innan hon sedan skrivs över till dig.

Mamman bor hela tiden hos dig och ungarna växer upp hos dig,tills de ska flytta till sina nya ägare.

 

Är du intresserad istället att vara fodervärd åt en hane,så innebär det att han bor hos dig och att han hålls fertil,så han kan användas i avel.

Helfoder innebär 3-6 kullar

Halvfoder 1-3 kullar innan han kastreras och han skrivs över till dig,så fort hans avkommor blivit registrerade.

Alla hanar blir så olika,det kan kännas tungt eftersom man vet att en del blir väldigt kissiga, men det är inte alla som blir det,det är väldigt individuellt. Men det kan bli ansträngt,men numer kan man sätta ett kastreringschip (de blir kemiskt kastrerade) i ca ett år. det finns även hormonspruta.

Jag har själv haft flera hanar,och de har varit väldigt olika som sagt,så det är omöjligt för mig att säga hur just denna hane blir.

 

Utställningar ställer jag inte som krav,men är du nyfiken,så är det bara att hänga med mig när jag åker,jag tycker det är roligt,man lär sig mycket och man lär känna en massa roliga människor.

 

Om du har intresse,eller frågor så hör av dig,så kan vi prata mer.

Vem vet jag kanske får möjlighet att smida nya planer tack vare ett gott samarbe med dig.

 
stäng